Ecodaken: Bespaart energie

Economisch: slimme investering in het dak

Er zijn veel redenen om een groendak aan te leggen. Een groendak verdubbelt de levensduur van een dak. Door de isolerende werking bespaart het energie en een groendak is onderhoudsarm. Het is makkelijk aan te leggen op een bestaand dak, vermindert geluidsoverlast van buiten naar binnen en andersom. De overheid is zich ook bewust van de gunstige effecten en stimuleert groendaken financieel met subsidies.

Ecologisch: je eigen groene long

Naast de economische voordelen zijn er ook op ecologische vlak eigenschappen die een gunstige invloed hebben op het leefklimaat. Door het absorberende vermogen reduceert een groendak wateroverlast. Het groen verbetert de luchtkwaliteit en verhoogt de zuurstofproductie. Het verlaagt het  "stadse hitte-eiland" effect en creëert een ecolint op ongekende hoogte. Dit ecolint stimuleert de biodiversiteit.

Esthetisch: een lust voor het oog

Een andere reden om een groendak aan te leggen is het feit dat het visueel veel aantrekkelijker is om naar een begroeid dak te kijken. Het vergroent de stad, doorbreekt de eentonigheid van zwarte daklandschappen en is rustgevend.

Bespaart energie

Een groendak is warmte-isolerend in de winter en verkoelend in de zomer. Daarom levert een investering in een groendak energiebesparing op: In de zomer is het 3 à 4 °C koeler bij een zomerse temperatuur van 25 ºC en in de winter 3 °C warmer. Vooral in de zomer reduceert een groendak de behoefte aan koelingtechnieken zoals een airconditioning en een ventilator met 25%. Die besparing vind je terug op je energierekening.