Ecodaken: Doorbreekt de eentonigheid van zwarte daken en is rustgevend

Economisch: slimme investering in het dak

Er zijn veel redenen om een groendak aan te leggen. Een groendak verdubbelt de levensduur van een dak. Door de isolerende werking bespaart het energie en een groendak is onderhoudsarm. Het is makkelijk aan te leggen op een bestaand dak, vermindert geluidsoverlast van buiten naar binnen en andersom. De overheid is zich ook bewust van de gunstige effecten en stimuleert groendaken financieel met subsidies.

Ecologisch: je eigen groene long

Naast de economische voordelen zijn er ook op ecologische vlak eigenschappen die een gunstige invloed hebben op het leefklimaat. Door het absorberende vermogen reduceert een groendak wateroverlast. Het groen verbetert de luchtkwaliteit en verhoogt de zuurstofproductie. Het verlaagt het  "stadse hitte-eiland" effect en creëert een ecolint op ongekende hoogte. Dit ecolint stimuleert de biodiversiteit.

Esthetisch: een lust voor het oog

Een andere reden om een groendak aan te leggen is het feit dat het visueel veel aantrekkelijker is om naar een begroeid dak te kijken. Het vergroent de stad, doorbreekt de eentonigheid van zwarte daklandschappen en is rustgevend.

 

 

Doorbreekt eentonig daklandschap en geeft rust

Groendaken dringen de grote zwarte bitumen daklandschappen terug, waar we zo aan gewend zijn dat we niet beter weten. Uitzicht op een daktuin vol met rotsplanten is een lust voor het oog. De bitumendaken en stenige vlakte waar we dagelijks in de stad op uitkijken ogen als grote zwarte gaten; een groendak biedt, vooral op grote hoogte, een ijkpunt voor het lichaam en een rustpunt voor de geest. Voor het welzijn van hun werknemers en patiënten kiezen kantoren en ziekenhuizen daarom steeds meer voor een groendak.