Ecodaken: Stimuleert biodiversiteit

Economisch: slimme investering in het dak

Er zijn veel redenen om een groendak aan te leggen. Een groendak verdubbelt de levensduur van een dak. Door de isolerende werking bespaart het energie en een groendak is onderhoudsarm. Het is makkelijk aan te leggen op een bestaand dak, vermindert geluidsoverlast van buiten naar binnen en andersom. De overheid is zich ook bewust van de gunstige effecten en stimuleert groendaken financieel met subsidies.

Ecologisch: je eigen groene long

Naast de economische voordelen zijn er ook op ecologische vlak eigenschappen die een gunstige invloed hebben op het leefklimaat. Door het absorberende vermogen reduceert een groendak wateroverlast. Het groen verbetert de luchtkwaliteit en verhoogt de zuurstofproductie. Het verlaagt het  "stadse hitte-eiland" effect en creĆ«ert een ecolint op ongekende hoogte. Dit ecolint stimuleert de biodiversiteit.

Esthetisch: een lust voor het oog

Een andere reden om een groendak aan te leggen is het feit dat het visueel veel aantrekkelijker is om naar een begroeid dak te kijken. Het vergroent de stad, doorbreekt de eentonigheid van zwarte daklandschappen en is rustgevend.

Stimuleert biodiversiteit

Onderzoekers hebben geconstateerd dat groendaken de biodiversiteit stimuleren. Ze trekken insecten aan en fungeren als voederplaatsen voor vogels. Een onderzoek in Zwitserland inventariseerde op een groendak 78 spinnensoorten en 254 keversoorten, waarvan een aantal zeldzaam of bedreigd zijn. Uit zorg voor de biodiversiteit volgt nu ook Londen met een programma om groendaken te stimuleren. Op een groendak in Canary Wharf in Londen werden 59 spinnensoorten waargenomen: zes soorten waren voor Londen nieuw en twee voor Engeland zeer zeldzaam.