Ecodaken: Verdubbelt daklevensduur

Economisch: slimme investering in het dak

Er zijn veel redenen om een groendak aan te leggen. Een groendak verdubbelt de levensduur van een dak. Door de isolerende werking bespaart het energie en een groendak is onderhoudsarm. Het is makkelijk aan te leggen op een bestaand dak, vermindert geluidsoverlast van buiten naar binnen en andersom. De overheid is zich ook bewust van de gunstige effecten en stimuleert groendaken financieel met subsidies.

Ecologisch: je eigen groene long

Naast de economische voordelen zijn er ook op ecologische vlak eigenschappen die een gunstige invloed hebben op het leefklimaat. Door het absorberende vermogen reduceert een groendak wateroverlast. Het groen verbetert de luchtkwaliteit en verhoogt de zuurstofproductie. Het verlaagt het "stadse hitte-eiland" effect en creëert een ecolint op ongekende hoogte. Dit ecolint stimuleert de biodiversiteit.

Esthetisch: een lust voor het oog

Een andere reden om een groendak aan te leggen is het feit dat het visueel veel aantrekkelijker is om naar een begroeid dak te kijken. Het vergroent de stad, doorbreekt de eentonigheid van zwarte daklandschappen en is rustgevend.

Verdubbelt daklevensduur

Groendaken verdubbelen de levensduur van het dak tot minstens 40 jaar. Conventionele daken gaan maar 20 jaar mee. Ze staan bloot aan UV- en infrarode straling, extreme temperatuurschommelingen, wind en neerslag. De verschillen kunnen uiteen lopen van -20 ºC in de winter tot 80 ºC in de zomer. Een verschil dus van 100 graden. Door de vegetatie wordt een groendak nooit warmer dan 32 ºC. en absorbeert bovendien de schadelijke UV- en infrarode straling. De vegetatie voorkomt vervormingen van de dakbedekking door oververhitting. Zo houd je op een natuurlijke manier de veroudering en slijtage van het dak in bedwang. 
Nog een voordeel: een groendak vertraagt het vuur bij brand. Het risico dat een bitumendak vlam vat is 15 tot 20 keer groter dan met een vegetatiedak. Eén van de oudste groendaken in Europa stamt uit 1914 en is sindsdien nooit vervangen. Op termijn verdient een groendak van Ecodaken zichzelf dus ruimschoots terug.