Ecodaken: Verlaagt "stadse hitte-eiland"

Economisch: slimme investering in het dak

Er zijn veel redenen om een groendak aan te leggen. Een groendak verdubbelt de levensduur van een dak. Door de isolerende werking bespaart het energie en een groendak is onderhoudsarm. Het is makkelijk aan te leggen op een bestaand dak, vermindert geluidsoverlast van buiten naar binnen en andersom. De overheid is zich ook bewust van de gunstige effecten en stimuleert groendaken financieel met subsidies.

Ecologisch: je eigen groene long

Naast de economische voordelen zijn er ook op ecologische vlak eigenschappen die een gunstige invloed hebben op het leefklimaat. Door het absorberende vermogen reduceert een groendak wateroverlast. Het groen verbetert de luchtkwaliteit en verhoogt de zuurstofproductie. Het verlaagt het "stadse hitte-eiland" effect en creëert een ecolint op ongekende hoogte. Dit ecolint stimuleert de biodiversiteit.

Esthetisch: een lust voor het oog

Een andere reden om een groendak aan te leggen is het feit dat het visueel veel aantrekkelijker is om naar een begroeid dak te kijken. Het vergroent de stad, doorbreekt de eentonigheid van zwarte daklandschappen en is rustgevend.

Verlaagt "Stadse hitte-eiland"

In de stad kan door de grote massa beton en steen de temperatuur enorm verschillen met de omliggende gebieden. Dat loopt op tot 3 ºC. Op een warme zomerdag stijgt de temperatuur van een zwart, bitumen onbedekt dak tot 80 ºC. Al die daken samen creëren een verschijnsel van hitte eilanden boven de stad, die het stedelijke klimaat onnodig verhit. `s Zomers blijft een groendak op de aangename temperatuur van 25 ºC. Groendaken zorgen ervoor dat de stad weer leefbaar wordt omdat ze de stedelijke temperatuur verlagen en zo de opwarming van de aarde tegengaan.