Ecodaken: Wat zijn ecodaken

Ecodaken vergroent het dakoppervlak met rotsplanten op een dunne bodem van maximaal 10 cm. Dat levert al direct een aantal belangrijke voordelen op. Door de dunne laag kunnen we de belasting van het dak tot een minimum beperken. Voor een groendak van Ecodaken is geen irrigatiesysteem of verbouwing nodig. We installeren het direct op het bestaande dak. Daarom is vrijwel elk dak geschikt voor het vegetatiesysteem van Ecodaken. 

De begroeiing van Ecodaken bestaat uit verschillende soorten sedum, rotsplantjes die tegen extreme weersomstandigheden kunnen. Ze zijn ideaal voor een groendak omdat ze het goed doen in natte, koude winters en droge, hete zomers. Bovendien blijven ze het hele jaar groen en bloeien in de zomer.

Ecodaken legt eerst ter bescherming van het dak een onderlaag van folie aan. De tweede laag bestaat uit een drainagemat om het regenwater na een hevige regenbui goed te absorberen. Als derde laag spreiden we over de drainagemat een voedingslaag van slechts enkele centimeters dik, bestaande uit lavakorrels en organisch materiaal. Lava is minder zwaar dan aarde. Uit deze laag halen de planten de nodige voeding. De voedende laag buffert ook het water voor de extra droge perioden in de zomer. Bij extreme regenbuien voert deze laag het overtollige regenwater juist weer in een rustig tempo af. Over deze voedende en lichte onderlaag brengen we de gevarieerde begroeiing van vetplanten aan.