Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ecodaken.nl
Ecodaken.nl

Wat zijn ecodaken?

Een ecodak vergroent je dakoppervlak met rotsplanten die op een dunne bodem van maximaal 10 centimeter worden geplaatst. De combinatie van rotsplanten met een dunne bedding zorgt voor diverse voordelen:

  • De dunne laag maakt dat het dak tot een minimum belast wordt qua gewicht.
  • Er is geen irrigatiesysteem of verbouwing nodig.
  • Het kan geïnstalleerd worden op bestaande daken mits in goede staat.

 

Typerende kenmerken van begroeiing

Een ecodak bestaat uit een combinatie van verschillende soorten sedum. Dit zijn rotsplantjes die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Ze zijn ideaal voor groendaken omdat ze het goed doen in de hete zomers en de koude natte winters. Bovendien blijven ze ook het hele jaar groen en bloeien ze in de zomer. Zo kan je het hele jaar door genieten van een prachtig groen landschap.

ecologisch groendak

 

Opbouw van een ecodak

Als eerste stap wordt er een onderlaag aangebracht die dient tot bescherming van het dak. De tweede laag bestaat uit een drainerende mat die het regenwater na een hevige regenbui absorbeert en overtollig water vlot kan afvoeren. De derde laag is een voedingslaag van enkele centimeters dik. Deze bestaat uit lavakorrels en organisch materiaal. Lava is minder zwaar dan aarde. Uit deze laag halen de planten de nodige voeding. De voedende laag buffert ook het water voor de extra droge perioden in de zomer. Bij extreme regenbuien voert deze laag het overtollige regenwater juist weer in een rustig tempo af. Over deze voedende en lichte onderlaag wordt vervolgens een gevarieerde begroeiing van vetplanten aangebracht.

 

Offertes op maat ontvangen?

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde dakdekkers actief in je buurt.